Drupal 8 theme ignoring more specific templates or not loading in correct order

The template matching a specific suggestion, shown as a suggestion in the Twig debug output, is there, it’s just not being used.

What’s suggested:

FILE NAME SUGGESTIONS:
  * ds-1col--node--39.html.twig
  * ds-1col--node-blog-card.html.twig
  * ds-1col--node-blog.html.twig
  * ds-1col--node-card.html.twig
  * ds-1col--node.html.twig
  x ds-1col.html.twig
  x ds-1col.html.twig

What’s used:

themes/contrib/octavia/src/templates/ds/ds-1col.html.twig

What’s available:

ls -1 web/themes/contrib/octavia/src/templates/ds/

ds-1col.html.twig
ds-1col--node-box.html.twig
ds-1col--node-card.html.twig
ds-1col--node-media.html.twig
ds-1col--node-simple-card.html.twig
ds-1col--node-small-card.html.twig
ds-1col-wrapper.html.twig
ds-2col--group-teaser.html.twig
ds-2col.html.twig
ds-2col--node-people-full.html.twig
ds-2col--node-people-teaser.html.twig
ds-2col--node-teaser.html.twig
ds-2col--paragraph-update.html.twig
ds-3col-stacked.html.twig

I committed the latest, 8.3-era, patch from this issue, “Incorrect order and duplicate theme hook suggestions” and it miraculously applied against 8.5.6 but did not solve what was causing this specific problem.

Also looked at "{% extends “foo.html.twig” %} in Twig templates does not respect theme inheritance" which could prove to be a problem for Drutopia but is not what i’m facing now.

Finally found it, by searching for Display Suite specifically:

Display Suite: Parent theme template inheritance bug